צוואות וירושות
המשרד מעניק ללקוחותיו טיפול משפטי ומקצועי רחב בכל ענייניהם האישיים, לרבות בענייני עריכת צוואות, בקשה לקיום צוואה, עריכת ייפוי כוח מתמשך, הסכמי ממון וייצוג וליווי משפטי בסכסוכי ירושה שהם מטבע הדברים בעלי רגישות גבוהה.
צוואה
הצוואה היא הדרך המשפטית להביע את רצון האדם בכל הנוגע לחלוקת רכושו לאחר מותו בהתאם לרצונו ובחירתו, ובלבד שהדבר נעשה מרצונו החופשי וללא כפייה. המצווה קובע מי יירש את הרכוש שצבר במהלך חייו, לאחר פטירתו. לצורך עריכת צוואה, מומלץ להיוועץ בעו"ד הבקיא בדיני הירושה ובעריכת צוואות, באשר לאופן המיטבי לעריכתה.
הצוואה היא הדרך המשפטית להביע את רצון האדם בכל הנוגע לחלוקת רכושו לאחר מותו בהתאם לרצונו ובחירתו, ובלבד שהדבר נעשה מרצונו החופשי וללא כפייה. המצווה קובע מי וכיצד יירשו את הרכוש שצבר במהלך חייו, לאחר פטירתו.
כל אדם מעוניין להחליט מי יהיו יורשיו ולשם כך, יש צורך לערוך צוואה, בה מונה המצווה באופן מפורש אל מי יעבור רכושו לאחר מותו ומהו חלקו של כל יורש ברכוש. כאשר אדם הולך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה תקפה, יחול הסדר ברירת המחדל המופיע בחוק הירושה, התשכ"א-1965. אשר במקרים רבים אינו תואם את רצונו האישי של האדם לכן, במידה והוראות החוק לא תואמות את רצונו האישי של המוריש, עליו לערוך צוואה שתקבע אחרת.
המחוקק הישראלי קבע כי כל אדם מעל גיל 18, צלול בדעתו וכשיר משפטית רשאי לערוך צוואה ולקבוע במסגרתה את זהות יורשיו כמו גם את אופן חלוקת רכושו ביניהם לאחר פטירתו. במקרה שאדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה, רכושו יתחלק לפי הוראות חוק הירושה בהתאם למפתח החלוקה שנקבע בו.
עריכת צוואה רלוונטית לכולם, וללא קשר לגיל או כמה רכוש הספקנו לצבור, שהרי אין אנו יודעים מה יוליד יום.
כאשר אדם כותב צוואה, הוא יכול לכלול בה גם תנאים, שיתקיימו באופן אוטומטי בהינתן מצבים מסוימים, או בנסיבות שעלולות להיווצר. כותב הצוואה יכול, כמובן, לכתוב אותה ללא תנאים. תנאים בצוואה הן התניות, המנחות את היורשים כיצד עליהם לנהוג במצבים שעלולים להיווצר בעתיד ועשויים להשפיע על קיום הצוואה. כותב הצוואה יכול לכלול בה תנאים ככל שיחפוץ, ובלבד שהתנאים הללו יעמדו בדרישות החוק. אדם למשל יכול להתנות את הירושה לילדיו בתנאי שיעלו ארצה. כן יכול אדם להתנות את הירושה במילוי חובה אחת או יותר של היורש. לדוגמא – היורש חייב להתחתן לפני קבלת הירושה. תנאי שאינו חוקי לדוגמא, יכול להיות דרישה מהיורש לפגוע באדם אחר, פגיעה פיזית, כלכלית או אחרת, כתנאי לקבלת הירושה
ישנם מקרים בהם לניסוח הצוואה חשיבות יתרה. כך למשל בעת גירושין, כאשר קיימת ידועה בציבור, ילדים מנישואים שונים וכדומה. כך למשל, אם לבני הזוג יש ילדים קטינים, כדאי למנות בצוואה נאמן לחלקם ברכוש, אשר יקבל החלטות עבורם בנוגע לעיזבון עד הגיעם לבגרות. שאם לא כן, ההורה השני, שהוא האפוטרופוס של הילדים, הוא זה אשר יהיה אחראי לאותו רכוש.
בני אדם רבים צוברים בימי חייהם נכסים רבים מסוגים שונים כולל נכסי נדל"ן, כספים, ניירות ערך וזכויות שונות. הדרך היחידה שבמסגרתה אדם יכול לקבוע בעודו בחיים כיצד יחולק רכושו לאחר מותו היא באמצעות צוואה תקפה ומחייבת. באמצעות עריכת צוואה אדם כשיר משפטית וצלול בדעתו יכול לקבוע בצורה מפורשת וברורה כיצד יחולק רכושו לאחר פטירתו ולמנוע חילוקי דעות וסכסוכי ירושה בקרב בני משפחתו. חשוב להבהיר כי צוואה מקבלת תוקף משפטי מחייב רק לאחר פטירתו של המצווה, כאשר היורשים יפנו לרשם לענייני ירושה בבקשה לקיימה. על מנת שלצוואה יהיה תוקף משפטי עליה לעמוד בדרישות שנקבעו לכך בחוק.
באילו נסיבות הצוואה תיחשב לתקפה ומחייבת?
לפי חוק הירושה ניתן לערוך צוואה תקפה ומחייבת תוך שימוש באחת מתוך ארבע אפשרויות שונות:
- אפשרות אחת היא עריכת צוואה בכתב יד שתכלול את חתימתו של המצווה ואת תאריך העריכה.
- אפשרות שניה היא עריכת צוואה בעדים שתיעשה תוך הצהרת המצווה בפני שני עדים כי מדובר בצוואתו תוך חתימתו עליה בפניהם
- אפשרות נוספת לעריכת צוואה תקפה היא הגשתה בפני רשות כאשר המצווה מצהיר בפני גורם רשמי כי מדובר בצוואתו והוא מבין את תוכנה. המצווה יידרש להגיש את צוואתו בפני רשם בית משפט או שופט, נוטריון, ראש רשות מקומית, דיין בבית דין רבני או רשם ירושה כדי להבטיח את תוקפה
- לאדם שמצוי במצב של גסיסה על ערש דווי קיימת אפשרות למסור את צוואתו בעל פה בפני שני עדים. צוואה זו מכונה צוואת שכיב מרע ובמקרה כזה העדים מחויבים לרשום את תוכן הצוואה, את התאריך שבו היא ניתנה, את נסיבות עריכתה ולהגישה בהקדם לרשם הירושות. צוואה מסוג זה תתבטל אם המצווה נותר בחיים למעלה מחודש לאחר מכן
צוות משרדנו בעל ניסיון בעריכת צוואות, במימוש וקיום צוואה ו/או צווי ירושה וטיפול בהתנגדויות לצוואות.